ArabicDutchEnglishFrenchGermanHebrewRussianSpanish
 

זכיינות ברשת הידרושופ: הירוק של הקנאביס הופך לירוק של הדולר

רפורמת אי-הפללת המשתמשים חוגגת שנה וכבר משפיעה לטובה על שוק הקנאביס הישראלי.
מייסד רשתות החנויות “הידרושופ” ו”פאפיז” מספר על התמורות בתחום, מסביר למה הלגליזציה יותר קרובה ממה שנראה ומציע לזכיינים להצטרף למהפכה.

בחודש שעבר, מרץ 2020, נחגג יום הולדת לאירוע היסטורי בתולדות הקנאביס הישראלי. שנה עברה מאז שנכנסה לתוקף רפורמת אי-הפללת המשתמשים.
מאותו הרגע – אדם שנתפס מעשן או מחזיק קנאביס כבר לא מסתכן במעצר אלא בקנס. אמנם מדובר בקנס נכבד של 1,000 ש”ח בפעם הראשונה ו-2,000 ש”ח בשניה, אך אין ספק שזה עדיף מכניסה לניידת המשטרה. רק בפעם הרביעית בה ייתפס אדם מעשן במרחב הציבורי ייפתחו נגדו הליכים פליליים.
המצב העדכני רחוק מלהיות ליברלי והוגן דיו למעשנים ובוודאי שאינו יכול להיחשב לליגליזציה של הצמח, אך עדיין מדובר בשינוי דרמטי לעומת החקיקה הקודמת, בה עישון ג’וינט תמים היה הופך את המעשן לעבריין עם תיק פלילי. “הלגיטימציה של ענישה כזאת הולכת ופוחתת. כיום כבר ברור שהתערבות במה שאדם עושה בד’ אמותיו מנוגדת לערכים שלנו כחברה.

יש קונצנזוס שכחברה עלינו לקבל את העובדה שפרטים שונים נוהגים בצורה שונה ואין להיות שיפוטיים כלפי זה – כל עוד זה לא פוגע באחר.
זה נכון כלפי עישון קנאביס בדיוק כפי שזה נכון כלפי הומוסקסואליות, שעד שנות ה-90 הייתה עבירה רשמית לפי ספר החוקים.
לא רחוק היום שנסתכל באותה התמיהה גם על הימים בהם עישון קנאביס נחשב לעבירה”, אומר פלג פסטיג, אחד משני מייסדי רשת “הידרושופ” המתמחה במכירת אביזרים לגידול ביתי ורשת “פאפיז” המתמחה באביזרי עישון.

רפורמת אי-ההפללה מורגשת היטב בשוק

כבר כמעט 20 שנה שפלג ואחיו אומרי עוסקים בתחום הקנאביס בצורה מסחרית.
מחנות קטנה בתל-אביב שכסיפור כיסוי מכרה “אביזרי גינון” הפכה “הידרושופ” לרשת משגשגת עם מספר דו ספרתי של סניפים, רובם מנוהלים על ידי זכיינים.
פסטיג מספר שהשפעותיה של רפורמת אי ההפלה מורגשות היטב בשוק בו פועלת החברה שהוא ואחיו מנהלים.
“עוד לפני הרפורמה הייתה עלייה משמעותית במכירות ואם תעשה גרף מכירות של כל העשור האחרון תראו בו עלייה עקבית ותמידית. עדיין, הרפורמה בהחלט עשתה הבדל. מעשנים קנאביס ומגדלי קנאביס מרגישים שיש להם לגיטימציה, שגם המדינה כבר לא רואה בהם פושעים. שמעתי על מקרים בהם שוטרים התעלמו מכמה צמחים קטנים שקלטו באיזה בית.

היום, גם אם מגדלי קנאביס מגיעים בכלל למשפט – הם מקבלים ענישה מאוד ליברלית. לשמחתנו, בתי המשפט הם הראשונים להכיר במציאות החדשה. למרות שחוקית עדיין אסור לגדל קנאביס בבית – אנחנו שומעים על מקרים בהם מגדלים שנתפסו מקבלים את מה שמכונה באנגלית a slap on the wrist, מה שאפשר אולי לתרגם לעברית כ”נו נו נו”. מגדלים קטנים יוצאים בפטור מענישה עד כדי אי הפללה. זה מרגיע מגדלים מאוד, הם כבר לא צריכים לחשוש שאם הם מטפחים צמח בבית לשימוש אישי כי לא בא להם להתעסק עם דילרים – יום אחד יפשטו להם על הדירה, יעצרו אותם ויתייחסו אליהם כאילו מדובר בוולטר ווייט מ”שובר שורות” לכן מספר המגדלים עולה ואיתו מספר הלקוחות בחנויות הידרושופ. אנחנו כל הזמן ‘חונכים’ מגדלים חדשים שרוצים להיכנס לתחום. גם המעשנים יותר באיזי.הם מרגישים חופשיים יותר כשהם נכנסים לחנות של פאפיז ומתייעצים לגבי מאייד איכותי לקנאביס. כך שבהחלט אפשר לומר שמצד אחד הרפורמה הזאת אינה מספיקה אך מהצד השני היא כבר נותנת את אותותיה החיוביים על השוק.

תוך שנים ספורות נגיע ללגליזציה מלאה

רפורמת אי ההפללה אכן לא מספיקה ומחליפה עוול בעוול. במקום מעצר היא מטילה קנסות גבוהים, המהווים ניצול כלכלי של צרכני קנאביס חפי מפשע, שלא עוללו דבר לאיש.
פסטיג אומר שהוא רואה בחוק החדש “כלי דיכוי תוקפני ורווחי” אך שעם זאת הוא אופטימי לגבי העתיד.
להערכתו, תוך שנים ספורות נגיע גם ללגליזציה מלאה – ואז תעשיית הקנאביס המקומית על כל צדדיה – בכלל תטוס לשמיים, מי שחושב קדימה בהחלט עשוי לשקול זכיינות הידרושופ כאופציה להשתלבות בתעשייה הפורחת

“אם עד לפני עשור צריכת קנאביס נעשתה במסתרים, לא הייתה לה לגיטימציה חברתית אמיתית והיא לוותה בסנקציות פליליות, רדיפה ומאסרים – אנחנו כבר לא שם ולא נחזור לשם. זה שד שכבר יצא מהבקבוק. ועדיין – יש עוד דרך ניכרת לעשות” – הוא קובע. “יש בישראל כיום כמיליון וחצי מעשני קנאביס ו-100,000 מגדלים. אלו מספרים שכבר אי אפשר להתעלם מהם ודה-קרימינליזציה לא תספיק כדי להכיל אותם. גם ארצות הברית דפקה את הראש בקיר שנים רבות, בזבזה מיליארדים על ‘המלחמה בסמים’, הרסה לאנשים שעישנו שאכטה את החיים עם תיק פלילי – ושם זה באמת משהו שגומר את הבן אדם – ובסוף מה? עשתה את הסוויץ’, נתנה למדינות להחליט איפה זה מותר לחלוטין, איפה יש דה-קרימינליזציה ואיפה עדיין אסור – ורק טוב יצא מזה.

הלגליזציה בארצות הברית יצרה שוק עצום ומשגשג של מיליארדים. כבר לא מגדלים במחשכים, הכל איכותי, משוכלל, חוקי והמדינה עושה מזה הון במיסים. הירוק של הקנאביס הפך לירוק של הדולר. גם לפה זה יגיע, גם פה זה יקרה. אנחנו תמיד בדיליי מאמריקה”.

– מתי זה יקרה?

“להערכתי הקנאביס בארץ יצא מפקודת הסמים כשכל החוות הרפואיות יבססו את מעמדן בשוק הרפואי. זה יהיה השלב בו הן יתחילו לחפש קהלים נוספים וישקיעו שם את משאבי הלוביזם שלהן. כשהן ימצו את השוק הרפואי – שוק הפנאי יקרוץ להן. כרגע אין להן אינטרס לקדם ליגליזציה כי הן לא מסוגלות לספק את מלוא הסחורה הנדרשת למטופלי המרשמים. כשהבעיה הזאת תיפטר – הן ירצו להתפתח – ואז זה יגיע. כמו שהן קידמו את האינטרסים שלהן בעשור האחרון בצורה דרמטית – כשיהיה להן את האינטרס לעשות הלאה – הן יעשו, דרך הפוליטיקה, ואין שום ספק שזה יצליח”.

– ואיך אתם נערכים ליום שאחרי הליגליזציה?

“אנחנו כל הזמן מרחיבים את שתי הרשתות שלנו – ‘הידרושופ ו’פאפיז’ כדי לענות על הביקוש העולה והגובר. כמובן שכשנריח את הליגליזציה המתקרבת נאיץ עוד יותר את ההתפתחות הזאת, אבל גם עכשיו אנחנו נותנים גז. בימים אלה אנחנו מחפשים זכיינים חדשים לפתיחת סניפים של שתי הרשתות. גילינו שזכיינות זה המודל היציב והרווחי ביותר לכל הצדדים ומאז אנחנו מפתחים ומקדמים אותו. אנחנו תמיד פתוחים להכיר אנשים מתאימים לפתיחת סניפים נוספים של שתי הרשתות ולהפוך אותם לחלק אינטגרלי מהמשפחה הירוקה שלנו”.

שינוי גודל גופנים
ניגודיות