ArabicDutchEnglishFrenchGermanHebrewRussianSpanish

כדאי לדעת – כיצד קנאביס משפיע על לחץ הדם

שתפו את החברים

בעקבות השכיחות ההולכת וגוברת של תופעת יתר לחץ הדם בקרב מבוגרים, כמו גם של השימוש בקנאביס בקרב בני גילאים אלו, ישנם לא מעט צרכני קנאביס רפואי שצריכים להכיר את ההשפעות של הקנאביס על לחץ הדם. האם הוא תורם או מזיק…

בעקבות השכיחות ההולכת וגוברת של תופעת יתר לחץ הדם בקרב מבוגרים, כמו גם של השימוש בקנאביס בקרב בני גילאים אלו, ישנם לא מעט צרכני קנאביס רפואי שצריכים להכיר את ההשפעות של הקנאביס על לחץ הדם. האם הוא תורם או מזיק לכלי הדם? ובכן, זה תלוי במחקר שאתם קוראים או בזן הספיציפי שתבחרו, אבל בכל זאת כדאי להכיר את העובדות.

אחד מכל שלושה מבוגרים ברחבי העולם ובעיקר בתרבות המערבית סובל מלחץ דם גבוה, מצב המכונה גם ‘יתר לחץ דם‘.

כאשר לא מטפלים בתופעה, היא עשויה להוביל למחלות לב וכלי דם, המאופיינות בסיכון מוגבר לשבץ, התקף לב, ואפילו אי ספיקת לב ומצבים אחרים שיכולים לגרום למוות. מספר גורמים כגון תזונה לקויה, לחץ, חוסר בפעילות גופנית, עישון טבק וצריכת אלכוהול מגבירים את הסיכון לפתח יתר לחץ דם, והוא גם נוטה לעלות עם הגיל.

חלק מהשפעותיו של הקנאביס על לחץ הדם, במיוחד קצרות הטווח שבהן, מובנות וברורות לגמרי. עם זאת, ישנם מחקרים המתארים השפעות אחרות, במיוחד השפעות לטווח הרחוק, שליליות וחיוביות כאחד.

קנאביס מזיק ללחץ הדם? המחקרים אומרים אחרת

המכשול העיקרי הוא שאותם מחקרים לוקים בחסר, ולעתים קרובות סובלים מתכנון לקוי כתוצאה מהעובדה שממצאיהם מבוססים בעיקר על ניסויים בבעלי החיים או תאי מעבדה בלבד.

יתרה מזאת, מרבית הממצאים המחקריים מבצעים הכללה גסה ומתמקדים בעיקר ב-THC, לעיתים רבות סינתטי, תוך הזנחת ההשפעות של קנאבינואידים אחרים. מן הסתם, תוצאות אלו אינן רלוונטיות לקנאביס אמיתי ובוודאי לא לקנאביס שמכיל CBD ואינו פסיכואקטיבי.

אז מהן בעצם ההשפעות שיש לקנאביס על לחץ דם, לטובה או לרעה? הנה מה שיש למדע להגיד:

לחשוב קדימה – השוואה בין ההשפעות קצרות הטווח לארוכות הטווח

למרות שאותם מחקרים אמינים שנערכו בנושא הם בודדים, ויש לקחת גם את תוצאותיהם בערבון מוגבל, הממצאים מראים כי כדי לסווג השפעות אלו יש קודם כל להפריד בין ההשפעות המיידיות על לחץ הדם ברגע הצריכה וקצת לאחריו, לבין ההשפעות לטווח הרחוק.

בטווח הקצר, מחקרים מראים כי זמן קצר לאחר הצריכה, צרכני קנאביס (בעיקר חדשים) יחוו עלייה מתונה קלה עד בינונית בלחץ הדם ובקצב הלב, ולאחר מכן ירידה מתונה בלחץ הדם וחזרה למדדים הרגילים. ההשפעות הללו מיידיות ומתרחשות כרבע שעה לאחר העישון.

קנאביס מעלה לחץ דם – אבל גם מוריד אותו

בניגוד לצרכנים חדשים, צרכנים קבועים לרוב מפתחים סבילות לאותן השפעות לאחר מספר ימים, והממצאים מראים כי אצלם השימוש החוזר בקנאביס הוביל דווקא לירידה בקצב הלב ובלחץ הדם מיד לאחר הצריכה. באופן מפתיע, רבים מדווחים כי הקנאביס עוזר להם לשמור על לחץ דם יציב ותקין, והמחקרים מאששים את הטענה.

ההבדל בין ההשפעות המנוגדות טמון לדבריהם של החוקרים בריכוזי החומרים הפעילים הקיימים בקנאביס, אך הוא בעיקר מבוסס על הסיבולת לאותם חומרים שמתפתחת בגופם של מי שצורכים קנאביס לאורך זמן. 

קנאביס, שבץ והתקף לב – מה למומחים יש לומר?

מחקר שנערך על-ידי המרכז לחקר כלי דם באוניברסיטת סן פרנסיסקו (UCSF Cardia) ועסק בהתפתחות מחלות כלי דם בקרב צעירים, בחן האם יש קשר בין מאפיינים של אותן מחלות לבין שימוש בקנאביס.

המחקר בחן נתונים שנאספו מ-3,617 מבוגרים ממוצא אפרו-אמריקאי וקווקזי במשך 15 שנים, ונמצא שלא קיים קשר סיבתי ארוך טווח בין צריכת קנאביס להגברת הסיכון ללקות בהתקף לב, מחלות לב או שבץ.

קנאביס לא מגביר את הסיכון להתקף לב או שבץ

עם זאת, ישנם כמה מחקרים (בעלי חיים ותאי מעבדה) ודיווחים הסבורים כי קיים קשר בין צריכת קנאביס לשבץ או התקף לב, שאמנם מוטלים בספק בעקבות דו”ח שפורסם בשנת 2006 והציג ראיות לליקויים חמורים באותם ניסויים, אך כדאי להכיר גם אותם.

בנוסף, ישנו מחקר אמין יחסית של בית הספר לרפואה של אוניברסיטת הרווארד (HMS), שהציג ממצאים שליליים עבור האוכלוסיה המבוגרת. ממצאי המחקר הראו כי כעבור שעה מצריכת הקנאביס, הסיכויים ללקות בהתקף לב גדלים פי חמישה, לפני שהם מתייצבים וחוזרים לעצמם כעבור שעה נוספת.

דם ירוק – האם קנאביס יכול לסייע במניעת לחץ דם גבוה?

כבר ידוע לנו כי המערכת האנדוקנבינואידית ממלאת תפקיד מרכזי בוויסות התהליכים הביולוגיים המתרחשים בגוף, כולל תפקוד הלב וכלי הדם. ישנם מחקרים המראים כי האנדוקנאבינואיד ‘אננדמיד’ (Anandamide), גרסתו הטבעית של ה-THC, מסייע בהרחבת כלי הדם, ובכך מאפשר זרימה חופשית יותר ומסייע בהורדת לחץ הדם.

יש לציין כי הרשות למלחמה בסמים ואלכוהול פרסמה דו”ח הטוען כי קנבינואידים תורמים להפחתת התכווצויות הלב ומניעת יתר לחץ דם, וכי “ניתן לנצל את יתרונותיה של המערכת האנדוקנבינואידית ליצירת אסטרטגיות חדשות לטיפול בלחץ דם גבוה”.

קולטני המערכת האנדוקנבינואידים

עם זאת, אנחנו עדיין לא שם. למרות שישנם לא מעט עדויות ומחקרים המראים כי שימוש קבוע בקנאביס אכן עשוי להועיל בהורדת לחץ הדם, אנחנו בספק אם רופא המשפחה ימליץ לכם לעשן ג’וינט בשביל לטפל בלחץ דם גבוה.

מצד שני, אין ראיות מחקריות לכך שצריכת קנאביס יכולה להזיק או לפגום בקצב הלב ולחץ הדם, להעלות את הסיכון להתקף לב או לגרום לשום השפעה שלילית אחרת, מלבד בקרב בני הגיל המבוגר. גם שם, מדובר בצריכה בעישון בלבד, והנזק המדובר אינו רלוונטי לצריכה בשמן.

בשורה התחתונה, אף אחד לא מכיר אותנו טוב כמו עצמנו. משום שלא מדובר בהשפעות מסוכנות, כדאי להתנסות תחילה במינונים קטנים שיאפשרו לכם להבין האם האפקט מפריע או מסייע לכם, ולהגיע בעצמכם לנוסחת הפלא.

איך זה גורם לכם להרגיש?
שתפו את החברים
תגובות: 0

כתובת הדוא״ל שלך לא תפורסם. שדות חובה מסומנים ב-*.

שינוי גודל גופנים
ניגודיות