ArabicDutchEnglishFrenchGermanHebrewRussianSpanish
ייחורים של קנאביס

מדריך ייחורים: איך לשכפל את הזן האהוב עליכם?

שתפו את החברים

השגת זרעי קנאביס טובים בישראל עשויה להיות משימה מייגעת, ולכן גידול צמחי קנאביס באמצעות ייחורים הולך ונעשה פופולרי יותר בישראל, במקביל להתרחבות תרבות הגידול הביתי כולה. היתרונות בגידול ייחורים הם רבים, בין היתר שימור גנטיקה איכותית ויציבה, וחיסכון בזמן באמצעות…

השגת זרעי קנאביס טובים בישראל עשויה להיות משימה מייגעת, ולכן גידול צמחי קנאביס באמצעות ייחורים הולך ונעשה פופולרי יותר בישראל, במקביל להתרחבות תרבות הגידול הביתי כולה. היתרונות בגידול ייחורים הם רבים, בין היתר שימור גנטיקה איכותית ויציבה, וחיסכון בזמן באמצעות דילוג על תהליך ההנבטה. מה דרוש כדי לקחת ייחורי קנאביס, ואיך עושים זאת? במדריך שלפניכם:

זרעי קנאביס, לפחות כאלו איכותיים, נקביים (Feminized) המגיעים משושלת גנטית יציבה ומופקים בתהליך של הפרייה עצמית ללא שימוש בזכרים, הם דבר שממש לא פשוט להשיג. אלא אם כן אתה מתכוונים להביא איזה שקית מאמסטרדם או ברצלונה, כנראה שתכירו דרך אחרת לגדל קנאביס: ייחורים.

ייחור הוא חלק מצמח האם שניטל ממנו כדי לשכפל את הגנטיקה שלו. כל תא מהצמח מכיל את כל המידע הגנטי של הצמח, ולכן אם נאפשר לענף קטן שאנחנו מוציאים מהצמח לייצר שורשים, יצמח ממנו למעשה צמח הזהה לו בתכונות, במראה, בטעם ובריח.

הדבר הראשון שצריך לדעת הוא שכדי להוציא ייחור בריא, צמח הקנאביס ממנו נלקח הייחור (מוכר יותר בכינוי צמח אם, או בקיצור אמא) צריך להיות במצב צמיחה, כשברור לכם שמדובר בגנטיקה של נקבה – אתם בטח לא רוצים חלל מלא צמחים זכרים.

ביצוע תהליך הייחור אינו מסובך או ארוך, אך הוא בהחלט מצריך תשומת לב מלאה ומשטח עבודה מסודר ונקי. ככל שתקפידו יותר על שני תנאים בסיסיים אלו, כך סיכויי ההצלחה של קליטת הייחורים יהיו גבוהים יותר.

מה צריך כדי לקחת ייחורים?

כדי לקבל ייחור מוצלח, בסבירות גבוהה ומבוקרת ולא בסיכויים האקראיים שהטבע בחר להעניק לכם, כדאי להכין מראש את כל מה שתצטרכו. להלן הרשימה המלאה:

ציוד לטיפול בייחורים | צילום: Hydroshop
ציוד לטיפול בייחורים | צילום: Hydroshop
  • צמח אם נקבה (רצוי בת יותר משישה שבועות, חובה עדיין בצמיחה)
  • כפפות סטריליות (למניעת זיהום)
  • מד PH
  • מים מינרלים (מעט סטריליים יותר, לא חובה)
  • קוביות צמר סלעים
  • הורמון השרשה – Technaflora Rootech
  • פרופוגטור (חממית)
  • מרסס מים
  • סכין מנתחים סטרילית
  • דשן השרשה (לא חובה)

התנאים הדרושים לשימור ייחורים?

לאחר שהכנו את הציוד, נעבור על התנאים הדרושים לייחורים:

טמפרטורה – הטמפרטורה האידיאלית עבור שימור ייחורים היא 22 עד 26 מעלות. חשוב מאד להקפיד על טמפרטורה יציבה ומרחק מאור שמש ישיר.

לחות – כדי לאפשר לצמח לקבל נוזלים מהאוויר מבלי שיש לו שורשים, נווסת את הלחות ל-100% באמצעות סגירת הפרופוגטור, אך תהליך ההשרשה דורש שבאופן הדרגתי נוריד את הלחות בחלל בשביל לעודד את הצמח ליצר שורשים. יש להקפיד על 100% לחות רק ביומיים שלושה הראשונים, ולאחר מכן להוריד את הלחות באופן הדרגתי על ידי פתיחה וסגירה של הפרופוגטור.

מצע הנבטה – מצע ההנבטה אליו נכניס את הייחור (קוביית צמר) צריך להיות לח ורטוב באמצעות השריה במים כמה דקות לפני נטילת הייחורים.

השקיה – בגלל שהצמחים נמצאים בתוך פרופוגטור בתנאים של 100% לחות, נוסיף לתוכו בתחילה מי השקיה עם מעט דשן השרשה וביתר הזמן נרסס עם מים על הצמח ובתוך הפרופוגטור עצמו.

תאורה – בימים הראשונים, נורת CFL תספיק לצמחים כשהיא בגובה של 10-20 ס”מ מראש הצמחים, לאחר כשבוע או לאחר הוצאת השורשים, אפשר להפעיל עבורם את נורת הגידול.

כך יש לבצע חיתוך ייחורים נכון – סרטון והוראות

לאחר שהכנתם מראש את הסביבה האידיאלית לייחורים מבחינת אקלים ולחות, אפשר להתחיל לחתוך ולהעביר אותם לקוביות, לפי הסדר הבא:

  1. הוציאו מעט הורמון השרשה ‘clonex’ לכוס קטנה, והכינו אותה לפניכם. בכוס זו נטבול את קצות הייחורים, לכן חשוב שהכוס לא תהיה צרה מדי.
  2. בחרו ענף בריא אך צעיר, באורך של 7-10 ס”מ ובגובה של 3-5 “קומות” מעל פני הקרקע.

    חיתוך ייחורים נכון - חיתוך ב-45 מעלות לצורך מריחת הורמון ההשרשה על שטח נרחב
    חיתוך ב-45 מעלות לצורך מריחת הורמון ההשרשה על שטח נרחב
  3. חתכו את הענף בעדינות עם סכין מנתחים, בזווית של 45 מעלות כדי לחשוף כמה שיותר שטח עליו תוכלו למרוח את הורמון ההשרשה.
  4. נקו את העלים שבתחתית הענף והשאירו רק את העלים שבחלקו העליון.
  5. טבלו את קצה הענף התחתון בהורמון ההשרשה, והכניסו אותו מיד לקוביית הצמר כדי לחשוף אותו כמה שפחות לאוויר הפתוח.
  6. העבירו את קוביית הצמר לפרופוגטור, הוסיפו מסביב מעט מים עם דשן השרשה וסגרו את המכסה. חזרו על פעולה זו בהתאם לכמות הייחורים שאתם רוצים.
  7. תהליך ההשרשה לוקח כ-7 עד 14 ימים. עד אז יש לשמור על לחות של 100%, עם פתיחה לאוורור 3-4 פעמים ביום כדי לחדש את האוויר הקיים ולמנוע עובש ופטריות.

    סימן להבשלת ייחורי - שורש מבצבץ? מוכנים לשתילה
    שורש מבצבץ? מוכנים לשתילה
  8. לאחר שהשורשים מתחילים לבצבץ ממצע ההשרשה, ניתן לשתול את הייחור יחד עם קוביית ההשרשה במצע הגידול בו אתם משתמשים.

ולסיום, מספר טיפים שיעזרו לכם לגדל ייחורים ביתר הצלחה:

ייחורים - שימור הגנטיקה
ייחורים – שימור הגנטיקה
  • לא מומלץ לטבול את הייחור עצמו בתוך הבקבוק של הורמון ההשרשה, כדי לא לזהם אותו בבקטריות.
  • ייחורים רגישים מאד לבקטריות, מיקרו-אורגניזמים ולכלוך. לכן, הקפידו על משטח עבודה וכלים נקיים וסטריליים ועבדו אך ורק עם כפפות.
  • יום לפני נטילת הייחורים כדאי להשקות היטב את צמח האם.
  • לא כדאי להשאיר על הייחור עלים גדולים מכיוון שהם גוזלים את האנרגיה של הצמח להמרת אנרגיה מהאור (פוטו-סינתזה) במקום לייצר שורשים חדשים.

שיהיה בהצלחה!

איך זה גורם לכם להרגיש?
שתפו את החברים
תגובות: 0

כתובת הדוא״ל שלך לא תפורסם. שדות חובה מסומנים ב-*.

שינוי גודל גופנים
ניגודיות