ArabicDutchEnglishFrenchGermanHebrewRussianSpanish

מחקר קבע: קנאביס עוזר לאנושות מזה 10,000 שנים

שתפו את החברים

כולנו מודעים ליתרונות הרבים של הקנאביס – החל מסגולותיו הרפואיות ועד להשפעות החיוביות שיש להפיכתו לחוקי על השוק השחור והחברה כולה – אך גם בקרב אוהדיו האדוקים אין תמיד הסכמה לגבי שאלה היסטורית מרכזית אחת: “כמה זמן קנאביס משמש אותנו?”….

כולנו מודעים ליתרונות הרבים של הקנאביס – החל מסגולותיו הרפואיות ועד להשפעות החיוביות שיש להפיכתו לחוקי על השוק השחור והחברה כולה – אך גם בקרב אוהדיו האדוקים אין תמיד הסכמה לגבי שאלה היסטורית מרכזית אחת: “כמה זמן קנאביס משמש אותנו?”. כעת החוקרים אישרו – קנאביס היה כאן הרבה לפנינו, והוא עוזר לחברה האנושית כבר למעלה מ-10,000 שנה.

אין ספק שצמח הקנאביס נמצא בסביבה כבר די הרבה זמן, והרבה יותר מאיתנו, אבל עכשיו יש מספר קצת יותר מדויק. כפי שדווח לאחרונה בכמה גופי תקשורת מרכזיים בארה”ב, מחקר מדעי חדש אשר בוחן את ההיסטוריה של הקנאביס מראה כי הצמח מסייע לאנושות כבר יותר מ-10,000 שנים.

הסקירה המדעית, המתפרשת על 15 עמודים, פורסמה בגיליון החודשי כתב העת ‘Journal of Ethnopharmacology’. הסקירה עוקבת אחר השימוש בקנאביס מסוג סאטיבה לאורך השנים – מהתקופה הפרהיסטורית של 8000 לפנה”ס ועד ימינו, ומציגה את הממצאים הבולטים.

מאיפה הוא הגיע? – מקורו של צמח הקנאביס

על פי המחקר, מקורו של הקנאביס באסיה, כמו רוב החברות החקלאיות באזור שהתפתחו בעקבותיו. למעשה, קנאביס הנו אחד היבולים החשובים ביותר עוד מראשית ימי החקלאות, ובימים עברו הוא היה סחורה מבוקשת מאד לסחר חליפין.

קנאביס בתקופת אנשי המערות - היה פה הרבה לפנינו
קנאביס בתקופת אנשי המערות – היה פה הרבה לפנינו

מאז שהתגלה היבול הראשוני של הקנאביס, בין השנים 8,000 ל-200 לפנה”ס, הסיבים המופקים ממנו שימשו קהילות רבות ברחבי אסיה ועם הזמן התפשטו גם לאירופה. על פי ציר הזמן של המחקר, סיבי הקנבוס התגלו לראשונה בטייוואן ואז עשו את דרכם לרוסיה, משם ליוון ומאוחר יותר גם לשאר אירופה.

כמו כן, המחקר גם הראה כי המערכת האנדוקנאבינואידית המצויה ביצורים רבים, לרבות בני האדם, הינה “עתיקה ומצויה בגופם של בעלי החוליות הפרימיטיביים ביותר בעלי רשת עצבית”.

התרופה העתיקה בעולם – מתי התגלו היתרונות הרפואיים של הקנאביס?

בפן הרפואי, המחקר מראה ראיות לכך שלאורך ההיסטוריה קהילות רבות עשו שימוש בקנאביס לא רק לתעשייה אלא גם לצרכי מרפא. עם זאת, החוקרים טוענים כי הקיסר הסיני, שן נונג שי, היה הראשון לרשום את הקנאביס כחומר בעל תועלת רפואית בשנת 2,737 לפנה”ס.

הקיסר שן נונג מכונה ‘אבי החקלאות הסינית’, ומהלך חייו הוא חקר עשבים רבים בשיטת הריפוי הסינית הראשונה. הדעות אמנם חלוקות לגבי היותו הראשון שעשה שימוש רפואי מסודר בקנאביס, אך בכל זאת מדובר בתיעוד הראשון לתופעה.

סטלות היסטוריות – מתי התחילו להשתמש בקנאביס למטרות פנאי?

כאן מדובר בעוד נושא שנוי במחלוקת. על פי המחקר, האזכור הראשון להשפעות הממסטלות של הקנאביס שאינו מובא בהקשר רפואי, הנו במאה הראשונה לספירה.

לא רק רפואה - גם פעם היו סטלות בשביל הכיף
לא רק רפואה – גם פעם היו סטלות בשביל הכיף

פלוטארכוס, סופר, היסטוריון ופילוסוף יווני שחי בשלהי המאה ה-1 לספירה, הזכיר בכתביו את התראקים, קבוצה של שבטים הודו-אירופאים שחיו במזרח ובדרום-מזרח אירופה, והשתמשו בקנאביס לצורכי פנאי ושכרות.

גם כאן סביר להניח שהעדויות לגבי צריכת קנאביס למטרות פנאי הן מאוחרות יותר מהתחלת תופעה זו בפועל, אך קודם לכתביו של פלוטארכוס לא הצליחו החוקרים למצוא תיעוד לכך.

התקופה השחורה – מתי החל האיסור על שימוש בקנאביס?

לאחר שבחן לעומק מהיכן ומתי הגיע הקנאביס לידיהם של בני האדם, המשיך המחקר לבחון כיצד התקדמה ההשתלטות של בני האדם על הצמח, ומתי הם החלו לחוקק חוקים נגד השימוש בו. 

לפי הממצאים, שיפתיעו מאד כל אדם שחושב שהאיסור על קנאביס הוא מודרני בלבד, אקט האיסור הראשון שננקט לגבי קנאביס היה בשנת 1484 לספירה על ידי האפיפיור אינוקנטיוס השמיני, שהוציא צו ציבורי המגנה את השימוש בקנאביס והתייחס לחומרתו בכך שהשווה אותו למעשי כישוף, שהיו אסורים בתכלית האיסור ושויכו לשטן.

למרות שאותו איסור הגיע מוקדם בהרבה מהחוקים של היום, כאשר מביטים בציר הזמן של הקנאביס ובאבולוציה שעבר לאורך ההיסטוריה, ניתן לראות כי האיסור על השימוש בו התפתח באמת רק לאחרונה. במשך אלפי שנים, הקנבוס היה חלק בלתי נפרד מהתעשייה והחקלאות של תרבויות רבות, ונאסר עד אז רק על פי אג’נדות דתיות קיצוניות.

קנאביס הוא חופש - תהלוכת "אנחנו רוצים קנאביס" שנערכה בארה"ב
קנאביס הוא חופש – תהלוכת “אנחנו רוצים קנאביס” שנערכה בארה”ב

לאחר כמה מאות שנים של מאבקים אידיאולוגיים, בראשית המאה ה-20 החלו לחוקק ולהטיל הגבלות רגולטוריות נגד הקנאביס, והוא הוצא מן החוק.

תחילה, הייתה זו אמנת ז’נבה שאסרה על השימוש בקנבוס ההודי וכל נגזרותיו ותכשיריו (מלבד בהאנג). בהמשך לאמנה זו נחקק בשנת 1925 “חוק הסמים המסוכנים”, שהפך את הקנאביס לבלתי חוקי בחלק ניכר מאירופה, כולל בריטניה.

מעבר לים, האמריקאים הלכו בעקבות אירופה וחוקקו את ‘חוק מס המריחואנה‘ (חוק דמוי נוהל מיסוי שאוסר בפועל על כל שימוש בקנאביס תחת איום פלילי), אשר עבר באופן רשמי לאחר עשור בשנת 1937 והך את הקנאביס למוקצה כמעט בעולם כולו.

החקיקה השלישית המצטברת הובילה במהרה להסרתו של הקנאביס מהפרמקופיאה האמריקאית, והתרופה האהובה על מאות אלפי צרכנים כמעט נשכחה ונעלמה אי שם בהיסטוריה, עד שפעילי הקנאביס בשנות ה-60, ה-70 וה-80 החזירו את הצמח לתודעה הציבורית כחלק ממאמצי השלום והפסקת המלחמות.

ומה הלאה – מה צופן העתיד עבור צמח הקנאביס?

כעת, לאחר שהחוקרים אישרו כי הקנאביס (בתצורה יישומית) אכן קיים ונמצא בשימוש החברה האנושית כבר 10,000 שנים, הגיע הזמן להסתכל קדימה אל העתיד.

מאז שקליפורניה העבירה את חוק הקנאביס הרפואי הראשון בארה”ב בשנת 1996, הקנאביס עבר כברת דרך, חזר למסלול הנכון והחל להיטמע במיינסטרים. כמו כן, מאחר וחלה עלייה בשימושי הקנאביס החוקיים לצרכי פנאי בארה”ב, ובקרוב גם בקנדה, הצמח נמצא כעת במגמת התפתחות מתמדת.

כיום, הקנאביס כבר השיב לעצמו לפחות חלק מהדרתו הישנה, בין אם מדובר במחקרים מדעיים שיוצאים כמעט מדי יום וחוקרים את יתרונותיו הרפואיים הפוטנציאליים, או בחברות שמפתחות לו שימושים קוסמטיים ותעשייתיים חדשים.

אחרי עשרות שנות איסור, הקנאביס יכול היום סופסוף יכול לעשות קאמבק ולחזור לשרת את העולם כפי שעשה במשך אלפי שנים.

איך זה גורם לכם להרגיש?
שתפו את החברים
תגובות: 0

כתובת הדוא״ל שלך לא תפורסם. שדות חובה מסומנים ב-*.

שינוי גודל גופנים
ניגודיות