ArabicDutchEnglishFrenchGermanHebrewRussianSpanish
לגליזציה ורמת פשיעה

נתוני המשטרה: רמת הפשיעה ירדה מאז הלגליזציה

שתפו את החברים

מחקר חדש שנערך על ידי חוקרים מאיטליה, מראה כי במדינות בארה”ב בהן אושרה לגליזציה, נרשמה ירידה משמעותית בפשיעה. בניגוד לטענות מתנגדי הלגליזציה, לפיהן שינוי זה מקורו בפחות עבירות שימוש בקנאביס, נתוני המשטרה מראים כי מדובר בירידה בביצוע פשעים כגון אונס וגניבות,…

מחקר חדש שנערך על ידי חוקרים מאיטליה, מראה כי במדינות בארה”ב בהן אושרה לגליזציה, נרשמה ירידה משמעותית בפשיעה. בניגוד לטענות מתנגדי הלגליזציה, לפיהן שינוי זה מקורו בפחות עבירות שימוש בקנאביס, נתוני המשטרה מראים כי מדובר בירידה בביצוע פשעים כגון אונס וגניבות, שמקושרים גם לירידה משמעותית שנרשמה בצריכת האלכוהול.

הלגליזציה במדינות ארה”ב יוצרת לא מעט רווחים לאוכלוסיה, בעיקר בתחום הכלכלי ופתיחת האופק התעסוקתי, כפי שקורה בכל תעשייה חדשה שנפתחת, אך גם בפן מעניין נוסף, שסותר לחלוטין את טענותיו של השר לביטחון פנים גלעד ארדן, לפיהן לגליזציה בישראל תעודד את עולם הפשע.

מחקר חדש של חוקרים מהמחלקה לכלכלה באוניברסיטת בולוגונה שבאיטליה, והתפרסם בירחון האירופאי ‘Journal of Economic Behavior and Organization’ מראה כי הפחד מזינוק בפשיעה אחרי הלגליזציה של מריחואנה לצרכי פנאי הוא חשש בלתי מוצדק, ולמעשה הראיות מצביעות על כך שלגליזציה מביאה לירידה בכל סוגי הפשיעה.

פחות תקציב לפשע = פחות פשעים

“אחד היתרונות הברורים בלגליזציה של מריחואנה הוא שהיא מייתרת את השוק השחור, מכיוון שניתן לרכוש מריחואנה בפומבי ובאופן חוקי,” אומר מארק רוס, עורך דין ומרצה לחקיקה של מריחואנה בבית ספר למשפטים. “וכאשר השפעתם של כנופיות רחוב וקרטלים בחברה פוחתת, ניתן לצפות שרמת הפשיעה החמורה, שמקושרת אליהם במקרים רבים, תפחת אף היא”.

החוקרים האיטלקים התבססו על ההנחה הזו, ובחנו את רמת הפשיעה בשתי מדינות בארה”ב, שהעבירו חקיקה שמאפשרת צריכת קנאביס לצרכי פנאי- וושינגטון שחוקקה לגליזציה בשנת 2012, ואורגון שבה עברה הלגליזציה בשנת 2014.

קנאביס והפחתה בפשע
לגליזציה מאפשרת הפסקה מוחלטת של פרנסת השוק השחור

מנתוני המחקר, אותם אספו החוקרים מהמשטרה (חוק חופש המידע), עולה כי מאז הלגליזציה חלה ירידה דרמטית מאד בסוגים רבים של עבירות – כמו למשל ירידה של 15%-30% במספר הדיווחים על מקרי האונס, ירידה של 10%-20% בכמות הדיווחים על עבירות רכוש, וירידה של 13%-22% בכמות הדיווחים על מקרי גניבות.

ג’פרי שוורץ, בעברו תובע, סנגור ושופט, וכיום מרצה על ההליך הפלילי בבית הספר למשפטים של אוניברסיטת מערב מישיגן, שהתבקש להגיב על ממצאי המחקר, אמר כי הם תואמים את מה שהוא יודע על קנאביס ופשיעה.

“יש לא מעט אלימות מסביב לסחר בסמים, כולל קנאביס,” אומר שוורץ. “הלגליזציה תפגע ברווחים שהופכים את הסחר בקנאביס לכדאי, ואת הערך שיש לאלימות שבה מסתכנים הגורמים השונים הסוחרים בה. כמו כן, ביטול המעמד הפלילי של הקנאביס מפחית גם פשעים נוספים שנובעים מהתחרות בין הקבוצות השונות שעוסקות במסחר הבלתי חוקי בו.”

פחות אלכוהול = פחות עבירות קלות

על אף שהמחקר לא יכול לקבוע בוודאות את כל הסיבות מאחורי הירידה בפשיעה שנרשמה מאז הלגליזציה, מלבד החלשת ארגוני הפשיעה החוקרים ציינו עוד מספר אפשרויות, כולל ההשערה כי הלגליזציה הפחיתה את כמות העבירות שמקושרות לשימוש באלכוהול, ואת האפשרות כי הקנאביס בעצמו מוביל לרוגע, ועל כן יכול להיות גם להפחית את רמת האלימות הכללית בחברה.

הפחתה בשימוש באלכוהול עקב לגליזציה
אלכוהול – מעורר אלימות ופשע הרבה יותר מקנאביס

אפשרות נוספת שהציעו החוקרים היא כי הגליזציה אפשרה לכוחות אכיפת החוק לנתב את המשאבים שלהם למקומות אחרים במקום למניעת שימוש וסחר בקנאביס, מה שיכול לסייע לירידה בפשיעה.

המסקנה העיקרית של החוקרים לגבי גורמים נוספים לירידה בפשיעה, היא שהלגליזציה אכן הביאה להפחתה בצריכה של סמים אחרים ובעיקר של אלכוהול- שידוע כסם מעורר אלימות. ביחד עם ניתוב משאבי כוחות האכיפה, אלו כנראה שתי הסיבות העקיפות שחיזקו את מגמת הירידה.

לסיכום, קבעו החוקרים כי שלל התופעות שנרשמו כגורמות לירידה ברמת הפשיעה – כולל היחלשות ארגוני הפשיעה בפן הכלכלי, הפחתת השימוש הציבורי בסמים וניתוב המשאבים של כוחות האכיפה למשימות אחרות – הן תופעות שהנן נלוות בהכרח ללגליזציה, ומכאן בהקשר ישיר שהן יתקיימו בכל מדינה שתשנה את חוקי הקנאביס שלה.

בקרוב אצלנו? לפי הדיון שנערך היום בנוגע להצעת החוק “1,000 שקל לג’וינט” של ארדן (“אי הפללה”), נראה כי משטרת ישראל הולכת ליהנות ממנוף כלכלי אחר שיגרום להם להשאיר את הקנאביס במעמד פלילי.

איך זה גורם לכם להרגיש?
שתפו את החברים
תגובות: 0

כתובת הדוא״ל שלך לא תפורסם. שדות חובה מסומנים ב-*.

שינוי גודל גופנים
ניגודיות