ArabicDutchEnglishFrenchGermanHebrewRussianSpanish
לגליזציה בפורטוגל

14 שנים אחרי לגליזציה בפורטוגל

שתפו את החברים

לגליזציה בפורטוגל – ב-2001 לאחר שנים רבות של מלחמה קשה ומתישה בסמים, ממשלת פורטוגל החליטה לנסות אסטרטגיה שונה לחלוטין והחלה במדיניות של אי הפללה. אם אזרח נתפס כשבאמתחתו אספקה לעשרה ימים של קנאביס או הרואין, הוא נשלח לוועדה למניעה בהתמכרות…

לגליזציה בפורטוגל – ב-2001 לאחר שנים רבות של מלחמה קשה ומתישה בסמים, ממשלת פורטוגל החליטה לנסות אסטרטגיה שונה לחלוטין והחלה במדיניות של אי הפללה.

אם אזרח נתפס כשבאמתחתו אספקה לעשרה ימים של קנאביס או הרואין, הוא נשלח לוועדה למניעה בהתמכרות לסמים אשר מונה שלושה אנשים, עו״ד, רופא ועובד סוציאלי. הוועדה ממליצה על טיפול או קנס קטן, ומשם נשלח האזרח חופשי חזרה לחייו.

 

14 שנים חלפו מאז החלה פורטוגל במדיניות האי הפללה והטענה שמדובר באומה מוכת סמים תהיה הנחה מוטעית. למעשה, היא במצב הרבה יותר טוב מזה שהיתה לפני.

קצת רקע: ב 1974 הדיקטטורה שבודדה את פורטוגל משאר העולם במשך חצי מאה, הגיעה לסיומה. ״מהפכת הציפורנים״ היתה הפיכה צבאית ללא שפיכות דמים, שמהלכה עברה פורטוגל משיטת ממשל פשיסטית דיקטטורית, לשיטת ממשל דמוקרטית בהסכמה עממית.

homeflash_backup

הדמוקרטיה החדשה הביאה איתה גישה צומרנית של נסיונות לגבי פוליטיקה, כלכלה וכן גם סמים קשים.

הדיקטטורה בודדה את פורטוגל מתרבות הסמים שסחפה את העולם המערבי בתחילת המאה ה20, אך ההפיכה שינתה את התמונה מיד עם צמיחת הדמוקרטיה. פורטוגל ויתרה על הקולוניות, החיילים חזרו הביתה עם מבחר מגוון של סמים, הגבולות נפתחו והמעבר נעשה קל בהרבה. מיקומה של פורטוגל בקצו המערבי של היבשת, הפכה אותה לשער טבעי בסחר ברחבי היבשת.

שימוש בסמים הפך לחלק מתרבות השחרור, והשימוש בסמים קשים הפך פופולרי. הדבר יצא מכלל שליטה, ושימוש בסמים הפך למשבר.

140425-gp-portugal-coup-cover_0353fd6fbde26483364bedbe56e3e107.nbcnews-ux-2880-1000

תחילה, הממשלה הגיבה לזה באופן שמוכר לכולנו: תגובה חריפה ושמרנית שהשמיצה את השימוש בסמים וקבעה מדיניות ענישה קשה בראשות מערכת המשפט הפלילית.

במשך שנות ה80 ניסתה פורטוגל את הגישה הזאת אך ללא הצלחה. ב 1999 כמעט 1% מהאוכלוסייה הפורטוגלית היה מכור להרואין ומקרי מוות קשורים לאיידס כתוצאה מסמים היו מהגבוהים באיחוד האירופי. אך ב2001 החליטה המדינה על מדיניות אי הפללה על החזקה ושימוש בסמים והתוצאות מעוררת השתאות.

במונחים של אחוזי שימוש ובריאות, פורטוגל בשום אופן לא מראה שהיא במשבר סמים.

שימוש סמים בקרב בני 15 – 24, שהם בעלי סיכון גבוה לשימוש, ירד. כמו כן חלה ירידה במספר האנשים שהתנסו והמשיכו לאחר מכן. מקרי מוות כתוצאה משימוש בסמים גם ירדו באופן משמעותי.

שיעורי הידבקות ב- HIV בקרב משתמשים בסמים בהזרקה הופחתו בקצב קבוע, והפכו לבעיה שניתנת לטיפול הרבה יותר ממדינות אחרות עם אחוזים גבוהים של הדבקות.

***

תומכים רבים באי הפללה או לגליזציה ברחבי העולם היללו את הצלחת פורטוגל ומצביעים על יעילותה החד משמעית של מדיניות אי הפללה.

אך ישנם מדענים חברתיים שטוענים שלא הכל בזכות מדיניות אי ההפללה, שיש פאקטורים נוספים שאחראים על הירידה במספרי המשתמשים, המכורים והחולים.

בתחילת המילניום, פורטוגל העבירה את שליטת הסמים ממשרד המשפטים למשרד הבריאות והנהיגה מודל בריאות ציבורי חזק לטיפול בהתמכרות לסמים קשים. בנוסף היא הרחיבה את מערכת הרווחה וקבעה הכנסה מינימאלית מובטחת. השינויים במשאבים החומריים והבריאותיים לאוכלוסיות בסיכון בעשור האחרון, הם הגורם המרכזי לשינוי שחל בפורטוגל בנוגע לסמים.

אלכס סטיבנס Alex Stevens, פרופסור למשפט פלילי באוניברסיטת קנט, חושב שהקהילה הבינלאומית צריכה ללמוד מהמסקנות של פורטוגל. ״הלקח העיקרי שניתן ללמוד ממדיניות אי הפללה, זה שהיא לא בהכרח תוביל לאסון, למעשה היא מפנה את המשאבים לפתרונות יותר יעילים הקשורים בסמים.״

***

פורטוגל עומדת בפני מצב כלכלי רעוע ולכן ישנם סיכונים שהמדינה עלולה לשלול משירותי הבריאות שלה, שירותי הבריאות שכ״כ חיוניים בשמירה על קהילת המכורים.

במאמר מ 2011 בניו יורקר סיפר רופא על סיורי טנדרים ברחבי ערים עם אלטרנטיבות כימיות עבור מכורים לסמים קשים שמנסים להיגמל. הרופא הרהר על המחזה המטורף של אנשים עומדים בתור ארוך לטנדרים, עבדים להתמכרות אך הגן על המעשה: אולי מדובר  בכישלון לאומי, אבל אני מעדיף תקווה מתונה וסיכויי הצלחה קטנים מאשר חלומות של שלמות והבטחה לכישלון״.

איך זה גורם לכם להרגיש?
שתפו את החברים
תגובות: 0

כתובת הדוא״ל שלך לא תפורסם. שדות חובה מסומנים ב-*.

שינוי גודל גופנים
ניגודיות