כשהזמן לא זז – מדוע קנאביס מאט את תפיסת הזמן שלנו?
אין אחד שלא חווה את זה, לוקחים כמה שאכטות ופתאום הזמן מתחיל להימרח, כך ש-10 דקות יכולות להרגיש כמו שעתיים. בהחלט חוויה שיכולה להכניס אתכם לסרטים. החדשות הטובות הן שאתם לא היחידים. אבל האם אי פעם תהיתם מדוע התופעה מתרחשת…
אין אחד שלא חווה את זה, לוקחים כמה שאכטות ופתאום הזמן מתחיל להימרח, כך ש-10 דקות יכולות להרגיש כמו שעתיים. בהחלט חוויה שיכולה להכניס אתכם לסרטים. החדשות הטובות הן שאתם לא היחידים. אבל האם אי פעם תהיתם מדוע התופעה מתרחשת והאם יש לה הסבר מדעי?
כל סטלן מכיר את התחושה המוכרת הזאת שהזמן פשוט לא זז. אז נכון, לרוב נתקלים בתופעה כשמחכים שמשהו ייגמר, כמו שיעור משעמם או משמרת מתישה בעבודה, אבל למה כשאנחנו מסטולים ונהנים הזמן עובר כל כך לאט?
גם החוקרים היו סקרנים לגבי התופעה הזאת, ולכן נערכו מספר מחקרים במשך השנים שעסקו באופן בו שימוש בקנאביס גורם לשינויים בתפיסת הזמן. רבים מהניסויים הללו איששו את הטענה כי תפיסת הזמן אכן מאטה בהשפעת קנאביס אבל לרוב בסדר גודל של דקות, לא שעות.
מכונת זמן ירוקה – חקר השפעות הקנאביס על תפיסת הזמן
“אחת מההשפעות השכיחות ביותר של קנאביס היא עיוות של תפיסת הזמן”, אומרת ד”ר זרין אטקאן (Dr. Zerrin Atakan), פסיכיאטרית מלונדון שסקרה את כל המחקרים הידועים על קנאביס ועיוות זמן. “מהסקירה שערכנו עולה כי 70% מהמחקרים הראו כי צרכני קנאביס חוו הערכת יתר של זמן. כלומר השימוש בקנאביס גרם להם להרגיש כאילו הזמן ארוך יותר מהזמן בפועל.”
עם זאת, חלק מהמחקרים הללו היו מושפעים מגורמים שונים כגון: מדגם מייצג קטן, חוסר התחשבות בהשפעות קודמות ושימוש בשיטות צריכה שמעצימות את תופעות הלוואי של ה-THC.

צוות חוקרים מאוניברסיטת ייל (Yale) לרפואה ניסה להתמודד עם אותם חסרונות ולחקור בצורה יותר ממוקדת את הקשר בין קנאביס להאטה בתחושה הזמן.
“ההבחנה כי חומרים מסוימים יכולים לגרום לנו לחוות זמן בצורה שונה ריתקה אותי, ורציתי לחקור את התופעה”, אומר דיפק ד’סוזה, פרופסור לפסיכיאטריה באוניברסיטת ייל ומוביל המחקר.
במהלך המחקר, 44 צרכני קנאביס הוכנסו למעבדה והתבקשו לעבור שתי בחינות של תפיסת זמן 3 פעמים: לפני, במהלך ולאחר קבלת מינוני ה-THC. המינונים נעו בין 0.015 מ”ג לק”ג ל-0.05 מ”ג לק”ג משקל גוף, כאשר חלק מהמשתתפים קיבלו גם 0 מ”ג, כלומר פלצבו (תרופת דמה).
בבחינה הראשונה, הקרויה ‘מטלת הערכת הזמן’, התבקשו המשתתפים לשער שוב ושוב כמה זמן חלף (בטווח שבין 5 ל-30 שניות) בזמן שביצעו משימת הסחת דעת שמנעה מהם לספור את השניות, כמו לספור כמה פעמים מופיעה האות ‘B’ בין מבחר אותיות במסך המחשב.
בבחינה השנייה, המכונה ‘משימת תפוקת הזמן’, המשתתפים קיבלו את אותה משימת הסחה, אבל הפעם היו צריכים ללחוץ על אחד ממקשי המחשב לאורך זמן מסוים שניתן להם מראש.

תוצאות המחקר הראו כי לאחר שהמשתתפים קיבלו את מנות ה-THC הם טעו בהערכת זמן של עד 25 אחוזים בהשוואה להערכה שנתנו לפני קבלת ה-THC. לעומת זאת, אלו שקיבלו פלצבו לא הראו הבדל משמעותי בין הערכת הזמן לפני ואחרי.
“מריחואנה מאריכה את תחושת הזמן. כלומר, חמש דקות מרגישות כמו עשר דקות”, אומר ד’סוזה. “לכן החוויה הסובייקטיבית היא שהזמן עובר לאט – אבל התחושה הזאת יכולה להתרחש רק אם השעון הפנימי מואץ”.
לסיכום, אלה שקיבלו THC חוו האצה בזמן הפנימי והסובייקטיבי שלהם שגרמה להם להרגיש כאילו הזמן החיצוני והאובייקטיבי עובר לאט יותר. אך לאחר שההשפעה פגה, התחושות הללו חלפו.
אילו גורמים משפיעים על הארכת הזמן?
מחקרים קודמים הראו כי מערכת מוחית הנקראת ‘מעגל התלמו-קורטיקו-סטריאטלי’ (Thalamo-Cortico-Striatal circuit) היא חלק בלתי נפרד מתפיסת הזמן שלנו ומכילה מספר רב של קולטני קנבינואידים. כאשר ה-THC נקלט במוח הוא עלול לשבש את תפקודם התקין של קולטנים אלה, ובכך ליצור תפיסת זמן מוטעית.
שאלה נוספת שעלתה בקרב החוקרים לאחר בחינת ההשפעה שנצפתה, היא האם השפעות אלה משתנות בהתאם לתדירות צריכת הקנאביס.
מניתוח נוסף של החוקרים, עולה כי השינויים בתפיסת הזמן היו חזקים במיוחד בקרב אלה שצורכים קנאביס רק לעיתים נדירות. לעומת זאת, צרכנים קבועים לא חוו השלכות משמעותיות על תפיסת הזמן שלהם תחת השפעת THC.

לעובדה זו הוצעו מספר הסברים אפשריים: למרות שצרכנים קבועים אינם מפתחים סבילות לאפקטים הממסטלים של ה-THC, מחקרים קודמים הראו כי שימוש קבוע יכול להפחית את ההשפעות השונות של THC, כמו גם רגישות קולטני הגוף לחומר.
יתכן גם שצרכנים קבועים כבר מודעים להשפעת הקנאביס על תחושת הזמן ובהתאם מבצעים “הערכה מחודשת” לשעונים הפנימיים שלהם. עם זאת, אותם נבחנים “מנוסים” שגו בהערכת הזמן גם כאשר לא היו תחת השפעת קנאביס.
מהן ההשלכות של תפיסת זמן מוטעית לטווח הרחוק?
אם הקנאביס משנה את הזמן רק בכמה שניות, אז מה הביג דיל? לא בדיוק ביג, אבל בהחלט דיל.
“אם טיימינג הוא הכל, אין פעולה שלא דורשת דיוק מסוים בזמנים”, אומרת אטקאן. “לכן אם קיימת הפרעה בעיתוי עקב שימוש בקנאביס, עשויות להיות לכך השלכות חשובות על המשך התפקוד התקין.”

“פעולות רבות מתבססות על כושר השיפוט שלנו בטווח של שניות עד דקות”, מוסיף פרופסור ד’סוזה. “כמו להחליט מתי לחצות את הכביש על סמך תנאי התנועה, לשמור על הקצב כשרוקדים או מנגנים או לחזור לתנור בזמן בשביל שלא תישרף העוגה”.
לסיכום, בעוד שההשפעה של קנאביס על תפיסת הזמן עשויה להיראות טריוויאלית למדי, ישנה סכנה משמעותית בתפיסת זמן לא מדויקת. הפרעה בשעון הפנימי בזמן נהיגה או הפעלת מכונות כבדות, עלולה לגרום לקבלת החלטות שגויות שעשויות לגרום לסכנת חיים.
כתבה מעניינת!